full screen header

Studenternas kokbok – Process

Så jag tänkte berätta om processen, slitet och framgången med min bok "Favorit – Studenternas kokbok" som såhär 4 år senare fortfarande säljs via mitt bokförlag och Adlibris, trots att jag är en okänd författare och att det finns tusentals andra kokböcker (en ny kokbok ges ut i Sverige varje dag!) att välja på. Jag hoppas att inlägget kan inspirera er andra som också vill släppa en bok eller göra ett liknande projekt. 
 
 
För snart 8 år sen (!) flyttade jag hemifrån och fick för första gången ställas inför den ovana situationen att laga mat själv.
Jag tyckte det var oerhört trist, så det fick bli pasta och köttbullar i princip varje dag. Det var torrt, smaklöst och tråkigt. Som tur var hamnade jag i en klass där många andra också hade flyttat hemifrån, så vi började tipsa varann om goda maträtter som var schysta för student-plånboken. När jag senare fick chansen att göra ett eget projekt på min grafisk design-utbilding, kändes det självklart att göra en kokbok för studenter. Då skulle jag få chansen att utmana mina kassa matlagningskunskaper.

Många böcker som redan fanns ute var nishade och hade titlar som "Mat med en fransk touch", "Lär dig laga vegetariskt", "Fixa finmiddagen" osv. Ingen typisk vanlig, enkel, billig vardagsmat som man alltid har ett behov av att laga? Allt innehåll var bestämd av författaren. Men jag ville att studenterna, min målgrupp, skulle skapa innehållet i denna boken och få den att kännas personlig.
 
 
 
 
Så här gjorde jag kokboken:

 
Steg 1 – Skapa engagemang. Jag fick kontakta högskolor runt om i Sverige, skapa en facebook-sida och försöka få in så många "favorit"-recept som möjligt från studenterna. 
 
Steg 2 – Gallra. Få ner ett hundratal recept till 30 maträtter och 10 efterrätter. För att kunna bedömma det var jag tvungen att laga många fler rätter, för att se vilka som skulle bli bäst i kokboken utifrån vad som var gott, enkelt att laga och bra för plånboken. 
 
Steg 3 – Handla och laga maten. Jag fick för mig att man skulle få se på varje recept vad rätten kostade för ett visst antal personer, och hur lång tid det skulle ta. Så hemma låg det kvitton i vartenda hörn, och kylen var proppfull av alla möjliga ingredienser. 
 
Steg 4 – Fotografera. Jag märkte att det var svårt att få mat att se gott ut, speciellt om man gjorde något tråkigt som en falukorvsgryta. Dagsljuset var a och o. Så varje dag när skolan slutade vid 14.30, hade jag en knapp timme på mig att komma hem, laga maten och hinna fota i dagsljus (eftersom jag gjorde detta på hösten/vintern) och solen gick ner runt 15-16. Ett annat problem, som jag inte tänkt på var rekvisita. Alla bilder skulle se unika ut, med olika porslin, olika bakgrunder, olika bord osv. Det blev ett himla meck att låna tallrikar av folk och åka hem till vänner för att fota i andra miljöer... Men samtidigt var uppläggningen det roligaste, då jag fick möjlighet att vara kreativ! 
 
Steg 5 – Redigera bilder, designa boken, skriva texter, göra omslag, välja typsnitt/namn, koda en kampanj-hemsida (extremt basic), maila med förlaget, korra texter, förbereda utställningar, Osv osv + försöka sälja boken ;)  
 
 
Här har jag valt en vinkel där maten känns rinnig och "gojsig" för att man ser
igenom glaset, vilket jag inte tänkte på, och maten ser ju bara för äcklig ut.  
 
 
 Jämför med denna bilden där jag hittat ett ljus som får maten att se god ut,
och en vinkel som framhäver maten på ett trevligare sätt.  
 
 
Jag utvecklade mina fotokunskaper allt eftersom, och fick då fota om de rätter som inte blev bra i början. Sammanlagt blev det runt 50 fotograferingar. Det svåra var också att sätta allt direkt. Varm mat har ju det där fina, rykande molnet i några minuter, och glassen kan se fin ut i någon minut innan den smälter. Och samtidigt, efter en dag i skolan, tröttsamt fota och hungrigt se på medan ens mat långsamt kallnar... Det va aningen plågsamt faktiskt. 
 
 
Så här kunde köket se ut... Min roomie var nog glad när jag lagade 6 efterrätter på en helg;) 
 
 Ett uppslag i boken. 
 
 Min första utställning. 
 
 Följdes av fler utställningar! 
 
 Efter första upplagan blev boken utsedd till förlagets "Storsäljare" och började även säljas på Adlibris och i andra butiker. Fick publicitet i tidningar. Lite kul att Sveriges mästerkock fick en liten artikel på denna sidan och jag fick en stor artikel! :D 
 
 
Det är så mycket mer jobb med en bok än man kan tro! Bara texterna blev ett 50 sidor långt word-dokument som skulle läsas igenom och korras typ hundra gånger. Utan min vän Elin hade det nog varit minst lika många stavfel som recept i boken... 
 
Under 4 månader fixade jag recepten och rätterna, under 3 veckor gjorde jag boken. Gör inte en bok på tre veckor, är mitt tips. Mitt liv har aldrig varit så stressigt. Det innebär en del ekonomiska risker att göra en bok, om inte upplagan säljs så blir jag skyldig förlaget hela kostnden vilket kan bli rejält dyrt. På första upplagan var jag livrädd och tjatade på ALLA jag kände att köpa de första 100 böckerna. Det lät så himla mycket. Och nu säljs 4e upplagan med över 1000 böcker som redan sålts, detta utan den minsta reklam. Och ca 2000kr har gått till Barncancerfonden då jag valt att skänka en del av vinsten dit. 
 
Är du sugen på ett bokprojekt? Hör gärna av dig så ska jag försöka ge mina bästa tips. 
 
Och sista grejen.... Jag har typ inte lagat pasta och köttbullar på 5 år! :D Och jag älskar att laga mat numera, det är så inspirerande och spännande att prova något nytt! Det måste varit boken som gav mig motivation, och alla smarta recept jag fick från studenterna. Så om du inte har inspiration för matlagning, köp boken så kanske det vänder ;) 
 
0 kommentarer