Mitt beslut att sluta med socker, gå ner i vikt och börja leva ett hälsosamt liv
Hur många gånger har man inte försökt? Efter nyår. När solen tittar fram på våren. När man är ledig och tanken "Nu ska jag börja träna och äta nyttigt" kommer, och så gör man det. Köper gymkort, drar och tränar några dagar i veckan för att efter en tid sluta. Och så börjar småätandet igen. Varför ska det vara så SVÅRT att få in ett fungerande, långsiktigt, hälsosamt liv?! Förra hösten fick jag nog när jag insåg att jag inte bara behövde en kaka till kaffet. Jag behövde två, gärna tre. Jag bestämde mig för att gå ner i vikt, sluta med socker och göra en långsiktig förändring. Nu har det gått ett år sen jag tog det beslutet, och det har under det senaste året gjort mig fri från mitt sockerberoende, 6 kg lättare och väldigt mycket lyckligare. Jag har lagt ner mycket tid, engagemang och upplevt både medgångar och motgångar under året, och därför vill jag ge er mina bästa nycklar till en hälsosam livvstil som har fungerat för mig och som jag hoppas kan hjälpa och inspirera dig.
Mina 6 bästa tips för en långsiktig förändring (med fokus på kost):
1. Ta en sak i taget - Vad vill du förändra först?
Att börja gymma 3 gånger i veckan, börja äta nyttig mat och sluta med socker samtidigt går för mig inte alls ihop om man som mig, inte har haft träningsrutiner på många år och i princip hela livet ätit pasta till lunch och kanelbulle till fika. Det blir för mycket att förändra på en gång. För mig skulle den största och svåraste förändringen vara kosten. Därför valde jag att fokusera på det först.
2. Research - Hur har andra gjort och vad passar dig?
Sätt ett datum när du t.ex. vill börja äta mer nyttigt. En månad innan - gör research på nya maträtter, lyssna hur andra har gjort för att ändra sin kost, googla, leta, sök på youtube, läs och samla recept! Kanske recepten innehåller ingredienser du aldrig handlat förut? Börja kolla runt i butikerna. För mig låg huvudfokuset på att hitta nyttiga fika-recept. Vad kan jag ersätta kanelbullen med? Ett ägg funkar absolut, kanske en dag, kanske en vecka. Men ägg till kaffet varje dag resten av livet? Nja. Hitta goda alternativ som ersätter kanelbullen.
3. Sätt en långsiktig plan samt dina mål med förändringen.
Mina mål med förändringen skulle för mig vara att: 1. Bli fri från sockerberoendet. 2. Lägga om kosten till mer nyttig, tex skulle 50% av min kost bestå av LCHF (då man mestadels äter kött och grönsaker.) 3. Utesluta pasta, bröd och allt socker de första 2 månaderna för att därefter börja äta detta igen i måttlig mängd. 4. Promendera 15-30 min varje dag för att till våren komma igång med träningen mer. 5. Gå ner 7 kg (utifrån vad som skulle vara en hälsosam vikt för mig att komma ner till). 6. Prioritera nyttig mat även om det är dyrt.
Bild uppe: Hur min frukost brukade se ut: Alltid mackor, marmelad, söta yoghurtar och oboy.
Bild nere: Standardfukosten under det senaste året: Bananpannkaka, frukt/bär och frön.
4. Prioritera din ekonomi!
Nyttig mat är dyrare, så är det bara. Men utan mina färska hallon för 35:-/paketet (som jag köpte när sötsuget var som värst) hade jag garanterat aldrig lyckats bli sockerfri. Försök att hitta något nyttigt som du verkligen älskar att äta och tillåt dig att köpa det. Till en början hade jag svårt att köpa ingredienserna till mitt fröknäcke. Frön är sååå dyrt och det smärtade i plånboken. Tills jag upptäckte vilken förändring fröknäcke gjorde och fortfarande gör i mitt liv! 1. Supergoda. 2. Sötsugen försvinner asap. 3. Du håller dig mätt hur länge som helst! Guld. Värt - Värt. Varenda. Krona.
5. Skapa variation.
Våra hjärnor behöver nyheter för att inte tröttna. Både när det kommer till kost och träning. Återigen vill jag poängtera hur viktig nr 2- Researchen - är! Jag tog fram 5-6 OLIKA, nyttiga frukostar. 8-9 variationer på nyttigt och sockerfritt fika. Så efter ett tag när jag hade tröttnat på en viss smak, så kunde jag alltid gå tillbaka till min lista och hitta något nytt.
6. Ge förändringen tid, tid och åter tid.
Det är så mycket krångliga ingredienser till en början. Men det beror ju på att jag aldrig tidigare har köpt t.ex. äggvita på burk eller proteinpulver tidigare. Att baka egna proteinbars kan verka krångligt, tills du har gjort det några gånger och det plötsligt går per automatik - lika enkelt som när du slänger ihop en kladdkaka. Det jag vill säga är att allting kan upplevas så nytt, ovant och främmande. Det tar tid att hitta ingredinserna i butik. Det tar tid att lära sig nya recept. Det tar tid att baka om man vill göra egna sockerfria varianter på fika, bröd och snacks (vilket jag rekommenderar!)
Resan - Processen under året, månad för månad.
2017
Oktober - Min Research-månad. Badade i folks berättelser hur de lyckats gå ner i vikt, hur de lyckats lägga om sin kost, recepttips, hälsosamma tips från bra källor, lyssna till influencers/ följa nya konton, samla recept och tillslut komma fram till vilka tips jag tror skulle funka för mig och lägga upp en egen plan. Under oktober, november och december försökte jag att alltid promenera ca 20 min varje lunchrast. Lyssnade på spännande ljudböcker för att inte bli uttråkad.
November-December - Är helt sockerfri under två månader som jag kallar för "avgiftningsperioden". Inget godis, ingen oboy, ingen marmelad, inget bröd, ingen pasta. Första månaden gick bra, december var värre som ni kanske förstår. Jag fick abstinens. Men jag klarade det tack vare att jag gjorde sockerfritt julgodis och annat fika.
Morgonpromenad <----> Lunchpromenad
2018
Januari-Februari - De absolut svåraste månaderna. Jag skulle gå från noll socker i mitt liv, till att börja äta socker igen på ett balanserat och "lagom" sätt. När du helt plötsligt börjar ta en chokladboll till kaffet igen, så känns det liksom - "ja, men det gjorde ju inget!", och sen gör det ju inget att ta en chokladboll nästa dag igen. Och dagen efter det. Här upplevde jag nästan varje dag en kamp. Men återigen, mina fröknäcke, färska hallon och mörk choklad räddade mig de flesta gånger sötsuget slog till. Här hade jag satt som mål att börja gymma. Dock drabbades jag av problem med huvudvärk under en lång period (som jag fortfarande har problem med) och därför kom jag aldrig igång med träningen.
Mars-Maj - Här gick det mesta på rutin. Jag hade min mörka choklad i kylen, jag hade mina sockerfria muffins i frysen att plocka fram. Här, sakta men säkert, började jag uppleva att socker inte var så gott längre och jag visste hur jag skulle hantera mig själv när sockersuget slog till.
Juni-Augusti - Svår period, återigen. Vi fikar mycket på sommaren. Dock så är sommaren den bästa perioden för goda bär att ersätta onyttigt fika med. Det blev mycket jordgubbar med mjölk, grädde och färska hallon! På något vis började jag föredra goda bär framför en stor kanelbulle. Jag märkte även att fikabröd och godis gjorde mig fruktansvärt illamående, så jag kunde i princip inte fika "som vanligt folk" längre. Var alltid tvungen att dela på chokladbollen, skippa glassen eller bara ta lite, samt ta någon av mina andra sockerfri alternativ istället! :)
September-December - Det är konstigt, men numera så kan jag inte uppskatta godis på samma sätt som förr. Jag mår helt enklet dåligt om jag äter mer än två godisar i taget. Starten på hösten blev bra, då jag började få hjälp av läkare och sjukgymnast med min huvudvärk - och därmed kunde min träning börja. Målet var då, och är fortfarande, att köra ett body-attack-pass i veckan (+ promenader så ofta jag kan). Huvudvärken begränsar fortfarande min träning, men jag känner iallafall att jag börjar komma igång.
Augusti 2017 <----> September 2018
Resultatet efter ett år. Här skiljer det 6 kg mellan bilderna. Jag har nog alltid varit helt okej nöjd med mitt utseende, därför är förändringen utseendemässigt kanske inte det viktigaste. Men, jag blir ändå mäktigt motiverad när jag jämför bilderna och faktiskt ser en förändring. På den högra bilden mår jag väldigt bra, vilket syns - from the inside out. Min hy var usel året innan, och jag har alltid haft problem med finnar. Nu har jag knappt några alls? Jag har också haft problem med mycket mjäll och frissigt hår. Nu har jag inget mjäll, håret känns starkt. Förut kunde jag ha svårt att sova i perioder, och åt ibland kakor mitt i natten med oboy. Nu sover jag, somnar tidigt, drömmer fint och vaknar pigg. Nästan varje natt.
...Och vad har jag då gjort?
...Och vad har jag då gjort?
1. Gett det tid. Inte gått ner 6kg på en månad, som man ofta hör folk som gör och det verkar ju så lyckat och "vad är hemligheten"... Jag tror inte det funkar att gå ner i vikt snabbt, om du sen ska hålla dig där.
2. Gjort små förändringar, främst i kosten. Addera LCHF, minska på pasta, välja nötter i yoghurten istället för müsli, äta bröd endast på helgerna (det känns för övrigt så lyxigt då!), steka bananpannkakor varje söndag som "lager" för veckan, välja en yoghurt utan massa extra socker, baka sockerfritt, ta promenader... Småsaker.
3. Varit schyst mot mig själv. Jag vill leva hälsosamt men samtidigt kunna unna mig godis och pizza ibland (även om jag inte kan njuta av det som förr. Nu tycker jag det är "okej gott" istället för "det bästa och godaste jag vet" och efteråt mår jag mest bara illa), samt samla tips och skapa min egen plan för min förändring.
Hoppas att inlägget var inspirerande - Jag jobbar fortfarande på mina träningsrutiner och kommer att skriva mer om träning längre fram. Jag har även fått mycket frågor om mina nyttiga fikarecept - så jag planerar att göra ett inlägg med BARA nyttig fika samt alla mina bästa recept som är helt nödvändiga i mitt liv för att fortsätta hålla mig sockerfri. Fortsättning följer! :)
Hej,
Inspirerande!
Mvh Karin